Misforståelser om biogassanlegg 

Biogassanlegg er ikke så vanlig i Norge som det gjerne er i andre land som Sverige, Danmark, Nederland, Tyskland, Frankrike og andre europeiske land.

Dermed er det noe usikkerhet om hva det er og hvilke reelle risikoer som gjelder for biogassproduksjon. 

Det har vært flere uheldige episoder og opplevelser med biogassanlegg hvor naboer har opplevd dårlig lukt, støy og andre negative effekter.

Dette har naturligvis ført til uheldige reportasjer i media og i verste fall nedstengning. Disse hendelsene har gjerne skjedd på anlegg som ikke har tatt risikoer på alvor eller at anlegget er feilprosjektert. 

Negativitet rundt en relativt ny næring i Norge er uheldig for bransjen som helhet. Men basert på denne erfaringen og oppslagene som er kommet har vi forståelse for at mange ser med skepsis på denne nye bransjen.

Likevel mener vi at Vireo sine anlegg er såpass godt planlagt og prosjektert at risikoene for negative hendelser er tatt ned. 

Typiske misoppfattelser

“Det kommer til å lukte i hele nærmiljøet”

 Biogassanlegg tar inn råstoff som typisk lukter. De aller fleste av oss har kjent «lukten av vår» når bøndene sprer møkk. I tillegg tar vi inn død fisk og fiskeslam, og i enkelte anlegg vil matavfall være aktuelt. I seg selv og samlet sett utgjør disse råstoffene/substratene en risiko for lukt. 

Vireo sine biogassanlegg er designet for å være så sikkert mot luktutslipp som mulig. Alt skjer i lukkede systemer. Biler losser og laster innomhus hvor all luft går gjennom luftfilter.

De samme filtrene drar til seg all atmosfære fra prosesshallen dersom det skulle bli lekkasje på rør. Noen tanker er også tilknyttet filter. Vi har i tillegg egne arbeidsprosedyrer som hindrer arbeid som kan medføre luktutslipp. 

“Det blir mye utslipp og søl langs vei og ved sjø”

Noen oppfatter også transport av avfall som risikabelt for søl og forurensing. Når man opererer med store mengder biomasse kan lekkasjer skje. 

Vireo har strenge krav til renslighet og ryddighet i logistikken av råstoff som skal inn til anlegget. Et godt prosedyreverk og topp moderne utstyr av høy kvalitet vil vi gjøre det vi kan for å unngå søl og uønskede lekkasjer. 

“Det er stor eksplosjonsfare på et biogassanlegg”

Ved oppbevaring av store mengder gass er det fare for eksplosjon i og ved anlegget. 

På Vireo sine anlegg er det ikke gass under trykk. Vi kjøler ned gassen slik at presset kommer ned til 1-3 bar. Dette innebærer at vi fokuserer våre sikkerhetstiltak rundt det å bevare gassen så kald som mulig.

Våre oppbevaringstanker har doble skrog for å unngå eventuelle lekkasjer. Vi har også iht lovverket en fakkel som tennes dersom for eksempel strømmen skulle gå.

Ved driftsstans eller andre hendelser har anlegget en definert nødstoppfilosofi som er en del av ryggraden i driften av anlegget. 

“Det kommer til å bli mye støy på anlegget”

Biogassanlegg har en del mekaniske utstyr som normalt sett lager mye støy. Kompressorer, samt fastmonterte og bevegelige maskiner av ulike slag utgjør også strøykilder. 

Her trer det et svært rigid lovverk inn som setter en begrensning for nivåene anlegget må innfri på ulike tider av døgnet. Alle disse tersklene må anlegget innfri for å ha lov til å operere. 

“Det kommer til å bli mye ekstra trafikk i området rundt”

Det er helt naturlig å tenke seg at med de store volumene av råstoff som skal inn til et biogassanlegg og den bioresten som skal tilbake til jordbruket, så vil det medføre mye ekstra trafikk. 

For et typisk Vireo-anlegg vil det være transport knyttet til råstoff inn og biorest ut, samt utkjøring av gasser. Det er naturlig at noe ekstra transport tilkommer.

I våre studier har vi sett at den totale transporten vil reduseres pga økt effektivitet per transport. Mye av traktortransport av husdyrgjødsel i vil forsvinne ved en biogassetablering. 

Bli kjent med et biogassanlegg

Et biogassanlegg består av: 

  • Mottaksanlegg for substrat, husdyrgjødsel, fiskeslam, fiskeensilasje og matolje.

  • Lagertanker for mellomlagring av substrat

  • Små og store råtnetanker.

  • Lagertank for biogjødsel (biorest) 

  • Renseanlegg for biogass. 

  • Oppgraderingsanlegg for gass (LBG og CO2) 

Vireo sine biogassanlegg vil ha all lossing av råstoff innendørs. All luft blir ventilert til et biofilter. Dette bygget er et kombinert prosessbygg, hvor du finner alle tekniske installasjoner for substrathandtering.

På bildet ser du Hardanger Biogass sitt prosessanlegg.